A009 Piet Staals

Petrus (Piet) Staals, geb. te Dommelen op 26 oktober 1904, overleden (68 jaar oud) te Eindhoven in het St. Josephziekenhuis op 2 februari 1973.

foto collectie Weerderheem

Hij is het vierde van elf kinderen in het gezin van Johannes (Jan) Staals (voerman) en Johanna van der Vliet die in de Bergstraat wonen.

Hij trouwt met op 10 februari 1931 te Heeze met Maria Catharina Huijbregts, dochter van aannemer Antonius Martinus Hendricus Huijbregts en Johanna Maria Guitjens, geboren te Heeze op 22 december 1910. Het huwelijk hield op termijn echter geen stand. Ze overleed (80 jaar oud) te Geldrop op 21 mei 1991.

Als in de loop van 1926 in Valkenswaard een afdeling wordt opgericht van de Nederlandsche R.K. Bouwvakarbeidersbond St. Jozef treden de gebroeders Staals toe tot het bestuur. Jan wordt secretaris en Piet wordt penningmeester. Piet werkt aanvankelijk als zelfstandig architect en menig ontwerp in Valkenswaard en de regio komt op zijn tekentafel tot stand.

De orderportefeuille is blijkbaar goed gevuld want in het Eindhovens Dagblad van 28 december 1928 plaatst hij een advertentie waarin hij een ervaren opzichter-tekenaar vraagt en hij tevens aangeeft binnenkort een leerling opzichter-tekenaar te kunnen plaatsen.

In maart 1928 wordt hij tevens benoemd tot gemeentearchitect van Valkenswaard, maar hij woont nog altijd in Dommelen.

Inmiddels heeft hij sinds 1927 een kenteken voor een auto of motor op zijn naam staan (N-18344). In een krantenbericht van 9 oktober 1928 valt te lezen dat hij daags tevoren met de motor bij Aalst een ongeluk heeft gehad. Het loopt betrekkelijk goed af want dr. Dagevos stelt een beenbreuk en enkele kneuzingen vast. Op 25 maart 1929 zet hij een advertentie in de krant om zijn motor van het merk “La Mondiale” te koop aan te bieden en schakelt hij over op een auto om zich te verplaatsen.

In dat jaar bouwt hij ook een tribune voor voetbalvereniging De Valk.

In 1930 koopt hij een pand aan de Markt van de weduwe Van Ham, sloopt het en bouwt hij er een dubbel herenhuis waarvan hij er zelf een van betrekt (huisnummers 24-26).

In 1930 ook wordt de Dommelse Martinuskerk verbouwd en uitgebreid. Hoofdontwerper is Jan Stuyt uit Den Haag, maar Piet treedt daarbij op als uitvoerend architect.

In 1942 wordt er een drietal ambtenaren ontslagen waaronder Piet Staals, de gemeente-architect. Burgemeester Wouters verwijt hem gebrek aan deskundigheid.

Na de oorlog gaat hij de politiek in en richt de Rooms Katholieke Lijst van Gemeentebelangen op. Hij is bij de verkiezingen van 1949 lijsttrekker (lijst 7), wordt wethouder en blijft nog jaren actief in de plaatselijke politiek. Ook bezet hij bestuursfuncties bij de plaatselijke VVV en het Oranje Comité

stichting voor funerair erfgoed en cultuur in Valkenswaard