A022 René Smeets en Jo Hurkens

Renier (René) Josephus Henricus Smeets (Maasbracht, 14 september 1905 – Dommelen, 11 juli 1976; zoon van onderwijzer Herman Joseph Smeets en Bertha Maria Antoinetta Christina Klerckx), trouwt 9 juni 1942 te Beers met

Johanna Hendrika Maria (Jo) Hurkens (Cuijk en St. Agatha, 15 april 1910 -Nuenen, 14 oktober 1990).

Hij is de oudste broer van Anton Smeets (1911-1972) en van Sjef (1914-1993), Harrie en Frans Smeets (1925-2014), die allemaal actief zijn in de kunst. In de jaren 50 werken zij in Beers en Cuijk.

Op 9 juni 1942 trouwt hij in Beers met Jo Hurkens. Hij volgt een opleiding aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam en volgt avondlessen aan de Académie des Beaux-Arts de l’Institut de France in Parijs en de Staatliche Kunstakademie in Düsseldorf. Hij is een leerling van Charles Eyck en Matthieu Wiegman.

Met zijn gezin woont hij vanaf 1951 aan de Bergstraat op nr. 52 in Dommelen, de woning van voormalig burgemeester Ploegmakers. Het atelier aan de linkerzijde van het huis laat, via de schildering op de gevel, een soort van handtekening zien van René Smeets. In zijn woonplaats heeft hij echter nog meer werk nagelaten zoals het grote keramische reliëf aan de muur van de brouwerij, de wandschilderingen in de ontvangsthal van de brouwerij en de vier kleurrijke glas-in-lood-ramen in de kerk van Dommelen. Ook zijn de ramen aan de achterzijde van de school aan de Kromstraat en het Mariabeeld in de kapel Brouwersbos van zijn hand.

René Smeets is landelijk bekend als beeldhouwer, keramist, meubelontwerper, monumentaal kunstenaar, glasschilder, wandschilder, boekbandontwerper, kunstschilder en hij is de eerste directeur van de Eindhovense Academie voor Industriële Vormgeving (tegenwoordig Design Academy). Daarnaast is hij bekend als publicist over vormleer, ornament en symboliek en schrijft daarover een boek getiteld  ‘Ornament, symbool & teken‘. De kerk van O.L. Vrouw van de Hei in Tegelen bezit een bijzondere devotiekapel met muurschilderingen en glas-in-loodramen van René Smeets uit 1946.

Het keramisch reliëf op de gevel van de brouwerij.

stichting voor funerair erfgoed en cultuur in Valkenswaard