C099 Andreas Cornelis (André) Gehoel

Dommelen, 14 april 1915 – Valkenswaard, 18 september 1944

Andries (sr.) Gehoel en zijn vrouw Engelina Daams bewoonden een boerderij, destijds gelegen Keersop 12, nu bekend als Loonderweg 1-3. Het echtpaar kreeg 11 kinderen waarvan er twee jong overleden.

André (jr.) Gehoel was het zesde kind. Hij werkte bij de Hofnar als sigarenmaker. In 1944, inmiddels 29 jaar oud,  had hij verkering met een meisje uit Luyksgestel dat bij Jeurissen in Valkenswaard diende. Zij hadden trouwplannen voor de naaste toekomst.

Op maandag 18 september hoorden ze dat Valkenswaard daags tevoren bevrijd was en André ging met zijn broer Bert (1917-1980) en Jo Schrijvers (1929-2000), die in de Kerkakkerstraat (later Centiemhof 24) woonde, naar Valkenswaard om zijn meisje te bezoeken en de bevrijders te begroeten. Rond 5 uur gingen ze weer terug. Jo Schrijvers ging naar huis en nam afscheid van de gebroeders Gehoel. Deze namen een voor hen ongebruikelijke weg terug. Dicht bij huis gekomen, kwam er een vliegtuig over dat een bom liet vallen; misschien omdat het geraakt was en zijn bommenlast moest lozen. Of het een Duits of een vliegtuig van de geallieerden was, is niet bekend. Het resultaat was dat Àndré op slag dood was en dat Bert zwaar aan zijn arm gewond werd. Bert kwam het droeve nieuws vertellen. Piet en Kees Gehoel gingen kijken en namen een ladder mee van Cor Jansen om André op te vervoeren. Hij werd naar Carolus in Valkenswaard gebracht.

De broers van André hebben gezorgd dat hij in een mooie kist werd begraven. In die tijd was het erg moeilijk om aan geschikt hout te komen en dikwijls werden de doden in kisten van ruwe planken begraven. Hij werd thuis opgebaard en vanuit de Martinuskerk door pastoor Van der Eerden op het kerkhof begraven.[1]

In het graf zijn twee broers bijgezet: Henricus Cornelis Gehoel * 11 september 1916 (Dommelen) –  †  aldaar, 21 december 1989 en Leonardus (Leo) Gehoel  * 22 november 1919 –  † 14 maart 2002.


[1] Opdat wij niet vergeten, J. Israël,

stichting voor funerair erfgoed en cultuur in Valkenswaard